Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne procese i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i ribe, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda. Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem. Oni vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese.
Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina , masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.
Nakon položenog završnog ispita prehrambeni tehničar se može zaposliti u svim tvornicama živežnih namirnica, te u prodajnim centrima kao voditelj na odjelu hrane.
Nakon položenih ispita državne mature prehrambeni tehničar može nastaviti daljnje obrazovanje na srodnim fakultetima ili srodnim stručnim studijima