Obavlja sve poslove u neposrednoj voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, te poslove pri preradi grožđa u podrumarstvu.
Obrazovanje učenika obuhvaća: rukovanje alatima i strojevima za pripremu tla, gnojidbu, sadnju, njegu i zaštitu voćnjaka i vinograda; proizvodnju voćnog i loznog sadnog materijala, berbu voća i grožđa, te otpremu do skladišta ili podruma.
Osposobljavanje u podrumarstvu podrazumijeva: rad sa strojevima i uređajima za prijam grožđa, proizvodnju, njegu i čuvanje vina, te pripremu i otpremu na tržište, održavanje suđa i podrumarske opreme, kao i provođenje kemijske analize mošta i vina sa svrhom nadzora kvalitete sirovine i prerade. Bavljenje spomenutim poslovima podrazumijeva sklonost prirodi i povremenom boravku na otvorenom, te smisao za očuvanje i uređenje zdravog okoliša
Nakon položenog završnog ispita učenici raspolažu znanjem, vještinama i sposobnostima potrebnim za zaposlenje u voćarskoj, vinogradarskoj i podrumarskoj proizvodnji, te na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.